De beste borrel maak je zelf
gastronomie

In een oudste recept van mijn groot tante, staken ze 30 koffiebonen in een sinaasappel, overgoten deze met jenever en lieten die dertig dagen trekken op een donkere plek. Daarna werd het mengsel door een zeef gegoten en op smaak gebracht met 30 klonjes suiker.

Dit recept is iets moderner en start met bijna pure alcohol die, daarna tot 40% verdunt wordt met water.

Je zal zien dat de pure alcohol de kleur & smaakstoffen van de sinaasappel veel snelle op neemt.

Je kan het ook met jenever van 40 graden maken (laat het dan wel wat langer trekken)

Ingrediënten voor 1 liter

de schil van 2 onbespoten sinaasappels dun gesneden en zonder wit

1 gram cacaopoeder

3 gram gemalen expresso koffie

220 gram suiker

425 ml alcohol van 94 of 96 %

± 450 ml water, aanvullen tot 1 liter

 

Bereiding

Shil de sinaasappelen

Snij de witte binnenkant weg zodat je aan beide zijden enkel de oranje schil over hebt.

Doe de sinaasappelschillen in een glazen bokaal (Weck) en overgiet ze met 300 ml alcohol.

Laat dit alles een 4 a 5 dagen staan op op een donkere plek rusten.

Vul een koffiefilter met de koffie en cacao en overgiet dit langzaam met de gemacereerde alcohol. 

Doe de resterende alcohol bij de schillen, schud goed en giet door de filter.

Nogmaals spoelen met water (goed schudden) en het mengsel eveneens door de filter gieten.

Bij de eerste doorgiet zal je zien dat de vloeistof nog klaar is.

Na de tweede en derde doorgiet kan het mengsel wat troebel worden.

Je kan dit op twee manieren filteren :

1. door dit alles door een filter met een eetlepel ongekleurde actieve kool te gieten.

2. door aan dit mengsel 12 de deel van een (opgeklopt) eiwit toe te voegen, dit een tijdje te laten bezinken en dan voorzichtig door een filter te gieten.

Voeg pas NA het filteren de de suiker toe (indien je dat er voor zou doen, verstopt de suiker je filter), goed schudden tot alles is opgelost en klaar is je zelfgemaakte Grand Marnier.