De zoete zonde
gastronomie

Broodpudding
   
Heb je nog wat oud brood liggen, gooi het dan niet weg maar maak er iets lekkers van.

Ik heb er all verschillenden gemaakt en links en rechts wat geëxperimenteerd, maar het basis recept van ons kookboek blijft een goed basisrecept. Afwijken doe ik voornamelijk door er andere smaken en veel meer vruchten in te steken.

Basis recept

300 gr oud wit brood
1/2 liter melk
200 gr kristalsuiker
5 eieren
50 gr rozijnen
een weinig kaneel
alles mengen en wat laten weken
in een vuurvaste kom doen en 45 min bakken op 200 graden

Mijn recept (al maak ik het elke keer anders)

300 gr oud brood (eender wat)
1/2 liter melk
150 gr suiker (bruin of wit)
50 gr kandijsiroop
5 eieren
200 gr vruchten (rozijnen, krenten , fijngesneden abrikozen, ...)
Lepel speculooskruiden (of wat oude speculoos of peperkoek)
Veel kaneel

Bereiding

De rozijnen en krenten laat ik wat wellen in water, de abrikozen (de natte) snij ik in blokjes
Alles mengen en even laten trekken.
Alles in een balvorm doen (ik gebruik de teflonvormen) afdekken met aluminiumfolie (tegen aanbakken bovenzijde) en 35 tot 45 min bakken in een oven van 200 graden (ik gebruik een warmeluchtover op baknivo 1)
Zorg er voor dat het baksel niet te droog is.
Voor de zoettebekken onder u kan je de broodpudding nog afwerken met een laagje chocolade