Wereldse recepten
gastronomie

Met dank aan La mamma van B&B Il Motto uit Como, die ons o.a mee nam naar een teerfeest van de Alpina waar we in het bos van hun veldkeuken met locale Italiaanse gerechten mochten proeven en die dit gerecht speciaal voor ons bereide als afscheid.

Pizzoccheri (boekweitpasta) is stevige winterkost en een traditionele Noord Italiaanse lekkernij (Valtellina area). Origineel was dit arme mensen eten omdat het gemaakt is met basis ingredienten. Maar vergis u niet, deze heeft je voldoende callorieën om een koude winterse dag door te komen.


Ingrediënten

320 gram Pizzoccheri (boekweitpasta) of als je deze niet kan vinden volkorenpasta
125 grams witte, groene of chinese kool
1 grote aardappel
160 gram Fontina, Bitto kaas of een andere goed afsmakende smeltkaas
100 gram Parmesaanse kaas
125 gram boter
3-4 verse salie bladen
1 teen look


Bereiding
   

We beginnen met het maken van de salie-look boter door de boter in kleine klompjes te snijden, op een laag vuurtje te smelten en een aantal bladeren verse salie en een teentje look aan toe te voegen.
Vervolgens snijden we de geschilde en gewassen aardappel in kleine blokjes (2 x 2 cm) en doen deze in een ruime kom gezouten water.
Was de kool en snij deze in niet te grote strookjes (1x10 cm).
Doe de kool bij de aardappalen
Laat nu de aardappelen & de kool 5 min koken
Roer af en toe en voeg de pizzoccheri toe wanneer de aardappelen en de kool bijna zacht zijn.
Laat verder koken to de pasta klaar is (12 tot 15 min)
Vergeet niet je boter in het oog te houden, ze mag niet verbranden.
Terwijl de pasta opstaat kan je de Fontina kaas reeds in dunne plakjes van +/- 0,5 cm snijden
Neem de kom met pasta, aardappelen & kool van het vuur wanneer de pasta aldente is.
Giet alles voor een verhiet en laat uitlekken.
Daar dit gerecht bijna klaar, dit direkt direct moet opgedient worden is nu het ogenblik gekomen om iedereen "a tavola" te roepen.
Neem een grote kom die je zal gebruiken om dit serveren en leg op de boden een mix van pasta,aardappel en kool.
Verdeel vervolgens een deel van de smeltkaas een een deel van de parmesaanse kaas over dit mengsel.
Hierover komt terug een laag pasta,aardappel en kool gevolgd door deel van de smeltkaas en van de parmesaanse kaas. Herhaal deze procedure tot alles op is.
Overgiet dit alles met de gesmolten salie/look boter, kruid af met zwarte peper en dien warm op.

Bon appetito