Wereldse recepten
gastronomie

Een tajine is een Marrokaanse aarden schotel met en punthoed achtig deksel waarin men overheerlijke éénpansgerechten kan klaarmaken

Ingrediënten voor 4 personen

 Vraag aan je plaatselijke Marrokaanse beenhouwer Lamsbout of Lamsschouder voor een tajine voor 4 personen

Hij zal dan een lamsbout in stukken zagen van +/- 8 cm dik

500 gram wortelen

1 courget

2 grote ajuinen

1 rode paprika

1 gele paprika

250 cl gevogelte bouillon

Platte peterselie

Pruimen, Rozijnen en/of gedroogde abrikozen

Olijfolie

Lamsvleeskruiden

Tajine kruidenmengsel

Kaneel

Peper & zout

 

Bereiding

Kruid het lamsvlees en bak aan.

Snij de ajuinen in schijfjes

Doe wat olijfolie in de tajine en leg de gesneden ajuinen er op.

Leg hier de aangebraden lamsbout op.

Overgiet met de gevogelte bouillon.

De pruimen, Rozijnen en/of abrikozen 30 min laten wellen in 25 dl warm water. Warm alles op en voeg er een el suiker aan toe. Giet dit alles over het vlees.

Stapel de groenten op het vlees en bestrooi met de fijngehakte peterselie & tajine kruiden & kaneel.

je gewoon tussen het vlees duwen.

Wanneer je kookt in en tajine moet je een beetje rekening houden met de gaartijden van de verschillende groenten.

Hou rekening met een kooktijd van ongeveer een anderhalf uur om het vlees gaar te krijgen.

De hardste groenten zoals wortelen kunnen er vanaf het begin bij.

Ik snij deze meestal in stukken van 10 cm en snij ze dan in de langsrichting in 4

Groenten die vlugger garen zoals bvb courget doe ik er de laatste 10 minuten maar bij.

De paprika ergens midden in.

Dit is een éénpans gerecht dus stapel alles maar op zodat de smaken zich kunnen mengen.

Zoals je kunt zien, kan dit gerecht alle kanten op.

Je kan eindeloos combineren zolang je maar rekening houd met de gaartijden.

Vervang het lamsvlees bvb eens door een vaste vis (totale kooktijd wordt dan wel veel korter)

 

Serveer dit alles met bvb een lekkere couscous