Wereldse recepten
gastronomie

De eerste keer dat ik briwat (driehoekjes van filodeeg) bestelde in een Marrokaans restaurant was ik zo onder de indruk van de smaak dat ik nog diezelfde avond het recept opzocht op het internet. Iedere Marrokaanse huisvrouw heeft zo haar eigen recept. Soms bereiden ze de briwat als nagerecht met een zoete amandelvulling, of als voorgerecht met een kruidige kip vulling. Hier breiden we het voorgerecht of borrelhapje en gaan we voor de briwat met kip. Daar de recepten op het internet meestal een opsomming zijn van ingredieënten zonder exacte maten en gewichten en breidingswijze, was dit voor mij de ideale cullinaire uitdaging. Wie me kent weet dat ik eerder een rebel ben in de keuken en me niet steeds aan de originele recepten hou. Daar een te veel aan koreander soms een zeepachtige smaak achterlaat, verving ik de verse koreander van het origineel recept door koreander bolletjes en verse platte peterselie. Verder breng ik alles op smaak met ras el hannout (een marokaans kruiden mensel).

Ingredieënten voor 100 briwatjes met kip

Veel goesting om te koken

1 kip of 2 kippenfilets

4 a 5 ajuinen

1 pak amandelnoten of amandelschilfers

koreander of Marokaanse (platte) peterselie

Korander bolletjes

kaneel

zout

gember

ras el hannout

pak filodeeg (50 kleine of 25 grote vierkante vellen)

boter

4 eieren

poedersuiker

 

De bereiding

In het oorspronkelijke recept vertrekt men van een volledige kip.

Daar ik van een snelle keuken hou verving ik de kip door 2 kippenfilets.

Snij de kippenfilets in grote stukken en plaats ze in een ruime kookpot.

 

Voeg de grofgesneden ajuinen, de fijngesneden platte peterselie en de kruiden toe aan de kip.

 

 Overgiet met een halve liter kippenbouillon.

 Verder afkruiden met peper en zout.

 Breng dit alles aan de kook en laat een klein half uurtje sudderen.

Laat het mengsel afkoelen en kook ondertussen de 4 eieren hard.

Verwijder de kip en snij in kleine stukjes (niet malen).

Zeef het kookvocht en doe de kruiden en ajuinpulp bij de kip.

Pel de amandelen , rooster ze in een pan en maal fijn met een maalmolentje, plet vervolgens de eieren. 

Voeg dit alles bij de kip en breng op smaak met geraspte gember, veel kaneel, peper & zout .

 

Meng dit geheel goed door elkaar en laat een tijdje trekken . 

Voeg eventueel nog wat kookvocht toe zodat je een smeurig geheel krijgt (mag niet te droog zijn).

Laat het deeg ontdooien en dek af met een vochtige handdoek.

Snij de grote filodeeg vellen in 3 repen (kleine filodeeg vellen snij je in twee en kleef je met wat boter aan elkaar in de langsrichting).

Smeer het strookje verder in met gesmolten boter en plaats een lepel vulling in de hoek.

 

 

Vouw een driehoekje en plooi verder tot alle deeg op is

Plaats dit driehoekje op een bakplaat en dek af met een vochtige handdoek. 

Ga verder tot de bakplaat vol is en bak +/- 35 min op 220 graden in een warmeluchtoven.

Bestrooi de driehoekjes met poedersuiker en dien warm op.

 

 

Serveren

Als voorgerecht : Serveer een drietal driehoekjes met wat koude zuiderse groenten overgoten met een dressing van olijfolie, balsamico azijn en suiker of honing. 

Geef er ook een potje dipsaus van Mayonaise of griekse yogurt, room, bloemsuiker en/of honing, rozen water.

En nu genieten na het vele werk, Smakelijk