Wereldse recepten
gastronomie

In dit gerecht combineerde ik de Marokkaanse amandeltaart met een Vlaamse appeltaart. De basis wordt gevormd door een mandje van filodeeg waarop een laagje amandelpasta wordt gelegd. Daar boven op komt een laagje amandelpudding en we sluiten af met kaneelappeltjes, krenten en wat amandelschilfers.

Voor een taartboden van +/- 25 cm

 

Ingrediënten amandelpasta.

300 gr amandelpoeder

180 gr poedersuiker

2 eiwitten van kleine eitjes of 1 van een groot ei)

De geraspte zeste van een citroe of limoen

Sap van 1/2 citroen (toevoegen naar smaak, moet fris zijn niet zuur)

Scheutje rozenwater

Buisje amandelextract of voor de liefhebbers een scheutje Amaretto

 

Bereiding amandelpasta

Meng dit alles in een keukenrobot en je amandelpasta is klaar (afdekken met wat folie en fris wegzetten)

Indien het mengsel wat te nat wordt, voeg dan nog wat amandelpoeder toe.

 

Ingrediënten amandelpudding

400 cl melk

19 gr maizena

30 gr suiker

25 gr amandelen

1 tl rozenwater

1/2 buisje amandlextract

 

Bereiding amandel pudding

Breng 350 cl melk aan de kook.

Meng de resterende melk met de maizena.

Roer het maizena papje door de kokende melk.

Laat de melk indikken.

Voeg de rest van de ingredienten toe en roer goed om en laat nog een min doorkoken

Dek de pudding af met folie en laat afkoelen

 

Ingrediënten voor de kaneelappeltjes

2 EL suiker

1 TL kaneel

2 jonagold appelen

2 granny smits

Hand vol krenten

 

Bereiding kaneelappeltjes

Meng de suiker en de kaneel

Schil de appelen en snij ze in blokjes

Mende de kaneel suiker en de appelblokjes goed door elkaar

Verhit wat boter in een pan en stoof de appelen een beetje aan tot de suiker stroperig wordt.

Zet aan de kant en laat afkoelen

 

Bereiding van de taart

Haal nu het filodeeg pas uit de koelkast

Laat wat boter smelten

Neem de amandelpudding  uit de koeling en klop even op

Boter je vorm goed in en leg een vel filodeeg in de vorm ( wat er uit steekt voorlopig zo laten)

Beboter het eerste filo vel en leg er een ander over

Leg hierop een laag amandelpasta

leg hierboven terug een vel filodeeg

Spatel hier nu de amandepudding op

leg hierboven terug een vel filodeeg

Hier boven op kommen je kaneel appeltjes

Vouw nu de restjes deeg naar binnen en frommel ze wat op zodat je een rand krijgt

strijk de rand in met wat eigeel

Bak dit alles 45 min in een oven van 180 graden

Leg tijdens het eerste half uur er een los velletje aluminium folie (anders wordt de bovenkant te donker)

 

Laat afkoelen en bestrooi de rand met bloemsuiker