Wereldse recepten
gastronomie

In dit gerecht combineerde ik de Marokkaanse amandeltaart met een Vlaamse appeltaart. De basis wordt gevormd door een mandje van filodeeg waarop een laagje amandelpasta wordt gelegd. Daar boven op komt een laagje amandelpudding en we sluiten af met kaneelappeltjes, krenten en wat amandelschilfers.

Of ... een herinnering aan “Magda” een 70 jarige kamamma die, in Knysna - Zuid Afrika, haar keukengeheimen met me deelde.

Probeer ze gerust zelf eens uit.

Feestelijke M' Hanncha (Marokkaanse Amandel-filoslang)

De eerste keer dat ik briwat (driehoekjes van filodeeg) bestelde in een Marrokaans restaurant was ik zo onder de indruk van de smaak dat ik nog diezelfde avond het recept opzocht op het internet. Iedere Marrokaanse huisvrouw heeft zo haar eigen recept. Soms bereiden ze de briwat als nagerecht met een zoete amandelvulling, of als voorgerecht met een kruidige kip vulling. Hier breiden we het voorgerecht of borrelhapje en gaan we voor de briwat met kip. Daar de recepten op het internet meestal een opsomming zijn van ingredieënten zonder exacte maten en gewichten en breidingswijze, was dit voor mij de ideale cullinaire uitdaging. Wie me kent weet dat ik eerder een rebel ben in de keuken en me niet steeds aan de originele recepten hou. Daar een te veel aan koreander soms een zeepachtige smaak achterlaat, verving ik de verse koreander van het origineel recept door koreander bolletjes en verse platte peterselie. Verder breng ik alles op smaak met ras el hannout (een marokaans kruiden mensel).

Een tajine is een Marrokaanse aarden schotel met en punthoed achtig deksel waarin men overheerlijke éénpansgerechten kan klaarmaken