Wereldse recepten
gastronomie

Na wat zoekwerk op het internet en uitvoerig testen, gebruik ik nu nog enkel het pizza recept van P├ępe.

 

Voor 3 (bakplaat grootte) dunne pizza's

600 Gr Tipo 00 bloem (colruyt) of vloeibare bloem

300 cL lauw water

54 gr gist of 18 gram droge gist

6 el olijfolie

3 kl of 24 gr zout

 

Werkwijze

Gist in het water oplossen en wat laten werken.

Zout onder de bloem mengen.

Gist en olie toevoegen en goed tot een elastisch geheel kneden in de keuken.

Een laten rijzen tot de omvang verdubbelt is.

Hierna het deeg in drie verdelen en de terug opbollen.

De bollen een nachtje in de ijskast laten rijzen en rusten in een kom  die met olijfolie is ingewreven en afgedekt met huishoudfolie (beter).

Of indien niet anders kan, leg op zij en laat ze nog wat rusten, ze zullen nog wat rijzen, daarna.direct gebruiken.

Strooi wat bloem op je werkblad en druk de bollen met de vingers plat tot je de juiste vorm hebt of gebruik een deegrol.

Tip ! Je kan ze ook in de diepvries bewaren, ze ontdooien snel en zo heb je altijd een verse pizza bodem in huis.

 

Beleg

Wees creatief, je kan zowat alles op je pizza kwijt, de ideale manier om restjest te verwerken.

Kies eens iets anders dan tomaten saus als basis, een bianco (witte kaas) of verde (zelf gemaakte groene pesto) is eens iets anders en verrassend lekker.

Beleg de pizza naar keuze (niet te dik, veel natte groenten zorgen voor een wakke bodem)

 

Bakken

Hoe heter de oven hoe beter het resultaat.

Bij hete ovens 250 tot 275 graden is de baktijd een paar minuten, blijf er dus wel bij want ander krijg je een pizza nero (zwarte pizza).

Verwarm je oven tot de hoogst mogelijke temperatuur en bak de pizza tot het deeg aan de zijkant op bold en licht bruin kleurt.

Tip : Je kan de deegvellen ook instrijken met saus, deze even kort bakken (tot je het deeg ziet zwellen) en ze zo invriezen, zo heb je steeds pizzabodems in de diepvries die je direct kan beleggen en afbakken.

Smakelijk.