In dit gerecht combineerde ik de Marokkaanse amandeltaart met een Vlaamse appeltaart. De basis wordt gevormd door een mandje van filodeeg waarop een laagje amandelpasta wordt gelegd. Daar boven op komt een laagje amandelpudding en we sluiten af met kaneelappeltjes, krenten en wat amandelschilfers.
Voor een taartboden van +/- 25 cm
Ingrediënten amandelpasta.
300 gr amandelpoeder
180 gr poedersuiker
2 eiwitten van kleine eitjes of 1 van een groot ei)
De geraspte zeste van een citroe of limoen
Sap van 1/2 citroen (toevoegen naar smaak, moet fris zijn niet zuur)
Scheutje rozenwater
Buisje amandelextract of voor de liefhebbers een scheutje Amaretto
Bereiding amandelpasta
Meng dit alles in een keukenrobot en je amandelpasta is klaar (afdekken met wat folie en fris wegzetten)
Indien het mengsel wat te nat wordt, voeg dan nog wat amandelpoeder toe.
Ingrediënten amandelpudding
400 cl melk
19 gr maizena
30 gr suiker
25 gr amandelen
1 tl rozenwater
1/2 buisje amandlextract
Bereiding amandel pudding
Breng 350 cl melk aan de kook.
Meng de resterende melk met de maizena.
Roer het maizena papje door de kokende melk.
Laat de melk indikken.
Voeg de rest van de ingredienten toe en roer goed om en laat nog een min doorkoken
Dek de pudding af met folie en laat afkoelen
Ingrediënten voor de kaneelappeltjes
2 EL suiker
1 TL kaneel
2 jonagold appelen
2 granny smits
Hand vol krenten
Bereiding kaneelappeltjes
Meng de suiker en de kaneel
Schil de appelen en snij ze in blokjes
Mende de kaneel suiker en de appelblokjes goed door elkaar
Verhit wat boter in een pan en stoof de appelen een beetje aan tot de suiker stroperig wordt.
Zet aan de kant en laat afkoelen
Bereiding van de taart
Haal nu het filodeeg pas uit de koelkast
Laat wat boter smelten
Neem de amandelpudding uit de koeling en klop even op
Boter je vorm goed in en leg een vel filodeeg in de vorm ( wat er uit steekt voorlopig zo laten)
Beboter het eerste filo vel en leg er een ander over
Leg hierop een laag amandelpasta
leg hierboven terug een vel filodeeg
Spatel hier nu de amandepudding op
leg hierboven terug een vel filodeeg
Hier boven op kommen je kaneel appeltjes
Vouw nu de restjes deeg naar binnen en frommel ze wat op zodat je een rand krijgt
strijk de rand in met wat eigeel
Bak dit alles 45 min in een oven van 180 graden
Leg tijdens het eerste half uur er een los velletje aluminium folie (anders wordt de bovenkant te donker)
Laat afkoelen en bestrooi de rand met bloemsuiker