gastronomie

Een overheelijke spicy wortel cake

Een overheelijke spicy wortel cake

De ingrediënten voor de taart

700 gram wortelen (geraspt)
150 gram bruine suiker
150 gram witte suiker
375 gram bloem
handje rozijnen
handje walnoten (houd er een paar achter voor garnering)
4 eieren
235 ml plantaardige olie
zakje vanille suiker of 10 ml vanille extract
7 gram bakpoeder
rasp van 1 sinaasappel
1 tl zout
4 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemberpoeder

De ingrediënten voor de roomkaas frosting
400 gram roomkaas
100 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gr poedersuiker
zakje vanillesuiker of 5 ml vanille extract
rasp van 1 citroen of sinaasappel

extra nodig: grote springvormen van ongeveer 30 cm doorsnede

Zo maak je de worteltaart
Rasp de wortels in de keukenmachine (met de hand ben je wel erg lang bezig). Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom en zet weg.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de springvormen los. Leg een stuk bakpapier op de bodem en doe de vorm eromheen. Vet de twee springvormen nu in met boter.

Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, plantaardige olie en vanille toe. Zeef de bloem en meng dit erdoorheen. Voeg de bakpoeder, zout en specerijen toe. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe. Roer alles goed door elkaar zodat er een zoete natte massa ontstaat.

Hak de rozijnen en walnoten (zo fijn als je wilt).
Zeef de wortelen (ze geven wat vocht af) en doe deze same, met de rozijnen bij het mengsel. Roer alles door elkaar.

Verdeel het mengsel gover de springvorm.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten totdat 'ie gaar is. Laat de taarten 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

 

Maak ondertussen de roomkaas frosting. Meng de roomkaas met de boter tot je een egaal mengsel krijgt. Doe de vanillesuiker en poedersuiker erbij. Rasp een citroen en doe de citroenschil erdoor. Roer door elkaar zodat je een mooi romige frosting krijgt.

Haal de taarten uit de vorm. Leg een taart op een mooie etagère of serveerbord. Bedek met een laag frosting.
Tip snij de taart door en doe er wat extra frosting od sinaasappel confituur tussen.