De zoete zonde
gastronomie

Broodpudding
   
Heb je nog wat oud brood liggen, gooi het dan niet weg maar maak er iets lekkers van.

Ik heb er all verschillenden gemaakt en links en rechts wat geëxperimenteerd, maar het basis recept van ons kookboek blijft een goed basisrecept. Afwijken doe ik voornamelijk door er andere smaken en veel meer vruchten in te steken.

Basis recept

300 gr oud wit brood
1/2 liter melk
200 gr kristalsuiker
5 eieren
50 gr rozijnen
een weinig kaneel
alles mengen en wat laten weken
in een vuurvaste kom doen en 45 min bakken op 200 graden

Mijn recept (al maak ik het elke keer anders)

300 gr oud brood (eender wat)
1/2 liter melk
150 gr suiker (bruin of wit)
50 gr kandijsiroop
5 eieren
200 gr vruchten (rozijnen, krenten , fijngesneden abrikozen, ...)
Lepel speculooskruiden (of wat oude speculoos of peperkoek)
Veel kaneel

Bereiding

De rozijnen en krenten laat ik wat wellen in water, de abrikozen (de natte) snij ik in blokjes
Alles mengen en even laten trekken.
Alles in een balvorm doen (ik gebruik de teflonvormen) afdekken met aluminiumfolie (tegen aanbakken bovenzijde) en 35 tot 45 min bakken in een oven van 200 graden (ik gebruik een warmeluchtover op baknivo 1)
Zorg er voor dat het baksel niet te droog is.
Voor de zoettebekken onder u kan je de broodpudding nog afwerken met een laagje chocolade

Een overheelijke spicy wortel cake

De ingrediënten voor de taart

700 gram wortelen (geraspt)
150 gram bruine suiker
150 gram witte suiker
375 gram bloem
handje rozijnen
handje walnoten (houd er een paar achter voor garnering)
4 eieren
235 ml plantaardige olie
zakje vanille suiker of 10 ml vanille extract
7 gram bakpoeder
rasp van 1 sinaasappel
1 tl zout
4 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemberpoeder

De ingrediënten voor de roomkaas frosting
400 gram roomkaas
100 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gr poedersuiker
zakje vanillesuiker of 5 ml vanille extract
rasp van 1 citroen of sinaasappel

extra nodig: grote springvormen van ongeveer 30 cm doorsnede

Zo maak je de worteltaart
Rasp de wortels in de keukenmachine (met de hand ben je wel erg lang bezig). Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom en zet weg.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de springvormen los. Leg een stuk bakpapier op de bodem en doe de vorm eromheen. Vet de twee springvormen nu in met boter.

Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, plantaardige olie en vanille toe. Zeef de bloem en meng dit erdoorheen. Voeg de bakpoeder, zout en specerijen toe. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe. Roer alles goed door elkaar zodat er een zoete natte massa ontstaat.

Hak de rozijnen en walnoten (zo fijn als je wilt).
Zeef de wortelen (ze geven wat vocht af) en doe deze same, met de rozijnen bij het mengsel. Roer alles door elkaar.

Verdeel het mengsel gover de springvorm.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten totdat 'ie gaar is. Laat de taarten 10 minuten afkoelen in de vorm. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

 

Maak ondertussen de roomkaas frosting. Meng de roomkaas met de boter tot je een egaal mengsel krijgt. Doe de vanillesuiker en poedersuiker erbij. Rasp een citroen en doe de citroenschil erdoor. Roer door elkaar zodat je een mooi romige frosting krijgt.

Haal de taarten uit de vorm. Leg een taart op een mooie etagère of serveerbord. Bedek met een laag frosting.
Tip snij de taart door en doe er wat extra frosting od sinaasappel confituur tussen.

Witte chocolade en passievruchten mousse.

Dikwijls gaat het in de keuken over contrast en balans. Hier zorgt de frisse geur en licht zuren smaak van de passievruchten dat de anders zo rijke witte chocolade mousse een overheelijk licht nagerecht wordt met een intense geur en frisse toets. De vruchten op de boden zorgen dan weer voor een contrast in kleur.

Recept gevonden op de website van Nigella Lawson en beproefd en goedgekeurd in onze vriendenkring.
Ingrediënten voor +/- 6 tot 8 personen (afhankelijk van de grootte van de glazen en de drang naar zoets van je gasten)

300 g witte chocolade
6 eieren, gescheiden
10 passievruchten
300-500g frambozen of ander rood fruit.   

Bereiding   

1.Breek de chocolade in stukken en laat au-bain-marie smelten of plaats +/- 3 minuten in de de microgolfoven.
Witte chocolade wordt niet echt loopbaar, Van zodra de chocolade zijn vorm verliest is het voldoende gesmolten.
Laat wat afkoelen.
2.Klop de eiwitten op en zet opzij.
3.Meng de eidooiers door de afgekoelde chocolade,
4.Snijd de passievruchten doormidden en schep ze, sap, pulp, zaden, in de dooier en chocolademengsel.
5.Schep voorzichtig het eiwit door de het chocolade-passievruchten mengsel.
6.Schep de klein gesneden vruchten over de boden van het glas en vul het glas voor de rest met de chocolade en passievruchten mousse.
7. Plaats de glazen in de koelkast en laat afkoelen.
8. Voor het opdienen eventueel nog wat afwerken met een schepje fruit.

Chocolade/rode biet taart

Klinkt misschien we gek maar is verrassend lekker.
Aan u om dit ook eens te proberen.

Ingrediënten
250g pure chocolade
3 grote eieren
200g rietsuiker
100ml zonnebloem olie
1 theelepel vanille-extract
100g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel zuiveringszout
1 theelepel bakpoeder
50g gemalen amandelen
250g rauwe rode biet

Voor het glazuur
150g pure chocolade
100g poedersuiker
100g zure room

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een 22cm ronde bakvorm in met een beetje boter en bedek de bodem met bakpapier.

Smelt de pure chocolade au-bain-marie of in de microgolf oven.
Laat de chocolade langzaam smelten tot een gladde massa en zet opzij om af te koelen.
Meng de eieren, suiker en zonnebloemolie in een grote kom en klop dit mengsel met een mixer tot een glad en romig mengsel.
Roer hier het vanille-extract, zelfrijzend bakmeel, zuiveringszout, bakpoeder voorzichtig onder.
Voeg er nadien de gemalen amandelen bij.
Gebruik je verse rode biet :
Schil de rode biet en rasp hem fijn (Tip, gebruik rubberen handschoenen om uw vingers te beschermen tegen vlekken).
Gebruik je voorgekookte rode biet : hak of maal deze fijn
Roer het bietenmensel door de afgekoelde chocolade en meng dit alles voorzichtig onder het beslag.
Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm en bak gedurende 50 minuten.
Dek af met aluminiumfolie als de taart te snel bruin.
Test de cake door het invoegen van een prikker in het midden te zien of het er schoon uitkomt.
Neem uit de oven en laat het wat afkoelen vooralleer je de taart uit de oven neemt.

Voor het glazuur, plaats 150g pure chocolade in een kom boven een pan met zachtjes kokend water.
Laat zachtjes smelten tot een gladde massa, zeef er poedersuiker over en meng er de zure room onder tot je een dikke, romige en smeerbaar glazuur verkrijgt. Verdeel het over de top en zijkanten van de afgekoelde cake en serveer.