Een Tajine is een Marokkaanse aarden pot waarin stoofschotels gemaakt worden.
In dit recept maken we kefta (een gehakt mengeling) klaar die verrijkt wordt met wortel, cougette & paprika.
De Kefta balletjes zijn ook lekker in tomatensaus. En waarom niet bvb een Flanders meet Marokko maken er selder & tomaat gebruiken. Alles kan, volg gerust je fantasie.
Hou wel rekening met de gaartijden, eerst de harde groenten er in en pas later de groenten die niet veel warmte nodig hebben.
Ingrediënten
Voor de kefta (indien je niet direct geprepareerd lamsgehakt kan vinden) :
300 runder of lamsgehakt
1 el peterselie, gehakt
1/2 el verse koriander, gehakt
1/2 ui, gepeld en geraspt
peper en zout
cayenne of chilipeper
schil van 1/2 citroen, geraspt
Voor de Keftaschotel
300 Kefta (bereid lamsgehakt)
300 Gr Lams of Rundsgehakt
1 ei
1 eetlepels Madras Curry
2 eetlepels Tomatenpuree
Snuifje Lamsvlees kruiden
50 gram pijnboompitten
250 cl gevogelte fonds of kippenbouillon
5 Wortels
1 Courget
1 Paprika (of kommetje paprika mengeling uit de diepvries)
Bereiding
Meng de Kefta & het lams/rundsgehakt
Meng de Kefta met het losgeklopt ei, de curry, de tomatenpuree, de lamskruiden en de pijnboompitten.
Rol balletjes van +/- 5 cm van dit mengsel wentel ze in bloem en bak ze even bruin in olie.
Wrijf de bodem van de tajine in met olijfolie.
Snij de ajuin in schijfjes en bedek daarmee de boden van de tajine.
Leg hier de Kefta balletjes op en overgiet met de fond of bouillon.
Snij de wortelen in stukken van +/- 10 cm en verdeel ze in de lengte in 4 stukken.
Bedek de kefta balletjes met de wortelen en bestrooi met peterselie.
Zet het deksel op de tajine en plaats dit voor 30 minuten op een hoog vuur.
Open het deksel na 30 minuten en voeg de courgette & paprika strookjes toe.
Laat dit alles nog een 10 tot 15 minuten op een matig vuurtje staan.
Serveer met Marokkaans brood.
Smakelijk